- w nadwadze i otyłości
- w chorobach onkologicznych
- w chorobach tarczycy: niedoczynności, nadczynności, chorobie Hashimoto i Gravesa-Basedowa
- w cukrzycy i insulinooporności
- w chorobach układu pokarmowego: zespole jelita drażliwego (IBS), chorobach wątroby, trzustki
- w przypadkach refluksu, zapalenia żołądka, choroby wrzodowej i innych
- w chorobach endokrynologicznych, w tym zespole policystycznych jajników (PCOS)
- w przypadkach niepłodności kobiet i mężczyzn
- w niektórych chorobach autoimmunologicznych, np. RZS, łuszczyca, toczeń
- w chorobach neurodegeneracyjnych, np. choroba Alzheimera i choroba Parkinsona
- w przypadku różnych nietolerancji i alergii pokarmowych
- u chorych na dnę moczanową, z niedokrwistością
- w przypadkach zaburzenia odżywiania – bulimii, anoreksji i ortoreksji